fredag 28 november 2008

Skoljäklasystemet

Jag har brottats med stora frågor inom utbildningssystemet i natt. Såg på TV igår att många skolor helt slutar med läxor och så hade de en intervju med rektorn på Skarpnäcks fria skola. Han var typ 10 år gammal. Jag blev så upprörd att jag inte hörde vad han sa. Men i alla fall. När barnet börjar skolan och om den skolan får för sig att sluta med läxor då skall barnet byta skola! Det finns ju någonting alldeles utomordentligt värdefullt i att ha läxor. Om man bortser från själva faktakunskapen så är det ju viktigt att lära sig ta det ansvaret och att prioritera sin tid och allt det. Bara det att behöva använda sin fritid till något "tråkigt". Det är ju suveränt. Men det är ju så när flummet får gro fritt under en lång tid. Bara en sådan sak som alla de hemska-jävulens-påfund-estetiska programmen. Inte estetik i sig utan de här cirkusprogrammet, musikalprogrammet, dansstjärneprogrammet och de. Och varför i all världen får det bli så många medieprogram och mediegymnasium? Jag fattar att alla mellan 10 och 25 vill bli TV-kändisar men det innebär inte att alla kan bli det, eller bör bli det eller kommer att få bli det. Vad har de för jäkla utbildning då? Galet!
Också galet är gymnasiereformen för ett antal år sedan. Varför skulle alla program ge behörighet till högskolan? Varför i hela friden? Om jag vill bli byggare kanske jag nöjer mig med det? Varenda människa vill inte bli akademiker och kan inte bli akademiker och bör inte bli det heller. Galet återigen. Frågan är väl bara när jag skall ta och bli stadsminister och styra upp allt det här? Jag tänkte dela posten med Ellen så att vi fortfarande har lite tid för drinkar.

1 kommentar:

Anonym sa...

app app app! Mediaprogrammet är faktiskt inte bara för wanna be tv-kändisar, skulle nog faktiskt säga att de är i minoritet. Programmet är snarare för en blivande ljudtekniker, kamerman, bildproducent, webdesigner, grafisk formgivare etc etc.

/s.