måndag 29 december 2008

Cheesy

Råkade precis snusa lite på ovansidan av min handled. Inte okej. Jag luktar ost. Typ Stilton. Not so nice... Hur fan blev det så? Håller jag på att mögla? Surna? Är det så här att bli gammal?

Såg just en utmärkt kommentar på en blogg:

"Jag har druckit dyr champagne, nu tänker jag inte kissa." 

Bra där. Mycket bra där.

Hur en slipsten skall dras

Jo, dryckerna är ju presenterade redan och maten har ni ett hum om om ni följer bloggen, men om ni undrar hur resten av ett nyår skall fortlöpa så skall jag upplysa er.
Man ses vid pass 14-14.30 eller så. Går på med lite öl och cider för att mjuka upp lederna. Fixar det som kan förberedas, dvs gör klart alla snacks och förbereder maten så långt det går. Sedan bastar man. Karlarna kanske först så kan de köra medan vi pysslar. Sedan vi. Då öser man vidare med öl och cider och så blir man ordentligt lea-lös och fräsig av värmen i bastun (läs rödfnasig, mosig och allmänt avdankad). Sedan på med galastassen och krigsmålningen (som oftast blir väldigt subtil och stilren efter ett par liter bärs) och så ses man fräsiga i salongen för fräsiga snacks och fräsigast champagne - för som vi redan berättat: Godast först! Här hänger man runt i någon timme eller så... Barnen skall utfordras och man får ju inte hasta till verket. Det kommer att vara något kilo snacks som skall tryckas i. Kan hända blir man tvungen att avnjuta ett par avsnitt av Rorri innan man kan laga klart maten. Dock så brukar det falla på pappornas lott - vi håller oss i köket så tar de barnen. Ja, otroligt gammaldags och bakåtsträvande att vi håller oss vid spisen, men ni missar poängen. Var förvaras champagnen? I köket? Den som har makten över köket har också makten över drickat. Vi är väl inte födda igår? Nej, precis, tant fyller snart 36!
Därefter avnjuts måltiden och man fyller på i stadig takt från bubblet så att man slipper hamna i någon trist svacka. Vi försöker så bra vi kan att undvika att gå och bada men ibland bara måste man och då gör man det. Korkarna poppar hit och dit och papporna försöker få oss att inte skjuta i taket. Någonstans där går vi i taket och går loss på dem med sked. Som alltid. Det är en harmonisk och lycklig stämning. Och så går det på i den melodin. Vi brukar ha klarat av middagen strax före tolv, eller strax efter i bland. Under den avhandlar vi allehanda djuplodande ämnen, dagsaktuella forskningsrön och annat itellektuellt. Oftast har vi snurrat ett par varv kring ämnet bajs, några sidspår runt sex, säkert har någon något intelligent att säga om vissa idiotiska grannar. Lite skvaller om dem som inte är där etc. Pappan har fixat fyrverkerier också så det blir något litet att titta på till tolvbubblet med krustader.
Tja, där i krokarna ungefär börjar vi dansa, klä av oss och annat. Mysbrallan är dresscode från dess och kommer att så förbli. Mest för att man är mer akrobatisk i dylik utstyrsel.
Det ni kan vara mest säkra på under denna afton är att ni kommer att få fortlöpande uppdateringar i alla fall.

Felräknat...


Fem flaskor. Det är ju ingenting. Du måste har räknat fel är min första tanke och så är det ju. Ni tar med er en magnum och en vanlig= 3 vanliga flaskor. Vi har en magnum och minst en vanlig=3 flaskor. Det gör sex flaskor. Plus vin. Fräsigt. Hade jag inte vetat bättre så hade jag trott att du var nykter när du skrev detta!

Nyår börjar utkristalliseras...

Nu är listan över de champagner som skall intas under nyår i Trygg/Alm New Years' Extravaganza Jamboree i princip klar:

Startar med en Pol Roger 1996, kör vidare på en Launois Magnum 1999 och avslutar med en enkel André Clouet Magnum. All in all blir det 5 pavor av normal storlek. Kanske räcker. Det diskuteras Comtes de Champagne 1998 som finns på systemet för ynka 1300 pistoler. Dock är den en beställningsvara och frågan är om en beställningsvara som man beställer nu hinner komma... Jäkligt fräsigt i alla fall.

Till oxfilén har vi en flaska rödtjut också, men den är ju mer som en slags parentes. Någon enkel la Tache eller något.

Ellen och jag har en flaska rödvin som ligger och mognar i källaren också. En australiensare som hette typ A&E eller E&A, vilket bara det är jävligt eminent och fräsigt, men som vi skall dricka när vi är ensamma. Iklädda negligéer naturligtvis. Och ganska fulla eftersom Ellen inte gillar rödvin. Men, därmed blir den diskvalificerad från nyår eftersom vi ju, tyvärr, inte är ensamma.

Herreguuuud!

Herr Alm och Trygg. Nu har ni chansen. Jag vill ha en 2caratare solitaire. En top wesselton eller möjligen en river. Hör ni det? Jag kan nästan lova att Anna vill ha liknande. Fort ska det gå. Skynda köp!

Ofärd?

En kollega till mig läser denna bok. Hade den handlat om mitt liv hade den hetat oflärd. Eller möjligen ofärdig. O-fräsigt!

Uppdaterad nyårsmeny

Ja, men serrni, nu har jag hittat länken till osttarteletten till nyårsmenyn som presenterades den 20 december! Aktuellare än någonsin:
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=2027
Och här är en absolut favorit vad gäller varmrätter; helstekt oxfilé med örtagårdssås och balsampotatis. Mumma!
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=3453

Bra där!


Man är tillbaks på jobbet, lite missnöjd med att julklapparna, som man brukar få som kund, uteblivit. Visst, jag fick en stor champagne och massa fräsiga feel-good-dofta-gott saker från jobbet men vad fan. Jag beställer ju en hel del tryck och repro osv osv. 

Idag satt den. Tillbaks på jobbet står en flaska champagne från vårt "hustryckeri" och ett stort paket från ett annat tryckeri som jag arbetat med förut och som jag tror ska få en chans igen...