tisdag 6 november 2012

I-landsproblem

Överhör en pappas desperata diskussion med skolan. Sonen får inte ledigt.

"Men vi som ska åka på en längre resa. Det är rätt mycket pengar!"

Jag hör inte vad läraren säger, men jag vet ändå. Vi har strikta regler i skolorna som vi är sjukt noga med att kolla. I en kommun som Nacka är de "långa, dyra" resorna ett stort problem. Folk har råd att resa, men så klart mer råd när det inte är skollov. Så det är en ständig frånvaro i klassrummen. Som innebär rätt mycket merjobb för pedagogerna. Och som kostar kommunen pengar.

Jag fattar att pappan är ledsen. Det är ju bara han och hans familj som påverkas i det här fallet tycker han. Men vi skattebetalare lägger tillsammans mer på utbildning av din son än vad du lägger på hans biljett. Och dessutom är det skolplikt.

Tänker också för mig själv att det måste vara särdeles synd om en elev vars 10 ledighetsdagar per läsår redan är slut, och november har precis börjat.


5 kommentarer:

Sus sa...

Hm..vi ger ALLTID eleverna ledigt. Två veckors resa kan ge barnen så mycket. Dessutom får de uppgifter med sig. Eftersom jag jobbar på gymnasiet är det mer tidspress där.
(och ingen skolplikt..)

Nu kanske denna familj är borta ofta, men ändå..

Och skoljobbet kan han ta med sig. Lärarna ska ha terminens planering klara, så det behöver inte bli mer jobb för dem.

En kompis till mig tröttnade på att skolan inte ville ge henne barnen ledigt så de stack till Thailand i 4 månader och barnen gick i skolan där istället.

Det kan ju vara ngt det =)Ting sa...

Rent spontant känner ju jag att man nog får sköta sina semesterresor på skolloven. Det är det de är till för.

Anonym sa...

Om det handlar om att resorna är billigare under icke lov-veckor är det billigast att inte resa alls...Vill man resa i två veckor finns ju alltid jullov och sommarlov.

mariagunilla sa...

Jag har oxå bott i din kommun. Och varit med om samma. Och jag förstår att kommunen behöver "dra ner på" beviljandet....

Anonym sa...

Tyvärr är det inte så lätt för de barn som har lång-ledigt under terminerna att "hitta" sin plats i gruppen när de kommer tillbaka. Rollerna i klassen har ju ändrats under de veckor/månader man varit borta ....
Har upplevt det flera gånger i mitt yrkesliv och även i släkten. Visst det är billigare att resa iväg när de flesta jobbar och studerar här hemma-men allt har ett pris och en del barn får betala ett högt pris..( även om man har medvetna kloka pedagoger-så händer det saker i gruppdynamiken)