lördag 20 december 2008

Nyårsmeny

Ja, vi måste ju passera själva julen först, men jag tänkte bjucka på lite godis för er som gillar att vara förberedda.
När det gäller drickat på nyår, missa inte denna viktiga information: Börja med det göttaste först! Ju mer du dricker och äter desto mer pajar du smaklökarna för kvällen. Familjer Alm och Trygg firar regelmässigt nyår tillsammans och där är alltid tågordningen denna:
- En riktig rökarchampagne till väl avvägda snacks
- En tre till fem rätters middag med därtill anpassade viner, ibland skumpa rakt igenom (vilket alltid är trevligt), ibland inte.
- Vid tolvslaget öppnar man den minst flärdiga flaskan (eller näst minst beroende på hur mycket man anser sig ha kvar att dricka osv.)
För er som inte vill behöva tänka själv kommer här en fräsigt komponerad meny tänkt till champagne rakt igenom, med hjälp av Allt om Mat. Trevliga champagner hittar ni i listan här intill. För den som vill slå på större, skicka en kommentar bara så återkommer vi med fräsigare val.
Snacks: Rostade saltade mandlar och smördegsinbakade oliver. Eller varför inte parmesanrostade nötter?
Förrätt: Hummercocotte Denna kommer att figurera i vår egen nyårsmeny i år. Favorit i repris.
Varmrätt: Sjötungsrullar, "Fina fisken med hummervitvinssås"
Ost: Alltid gott med lite ostbricka, antingen två hårda ostar (för att det är extra gott till skumpa) som till exempel Gruyère och Petit Basque eller smaskiga osttartletter, vilka Allt om Mat tydligen inte har på sin webb men som finns i en tidning från 2000 eller 2001 tror jag.
Efterrätt: Känner man att man orkar efterrätt efter detta finns en suverän glassbomb, den får man dock dricka typ Asti Spumante eller ett vin som heter Nevole till. Annars kan det vid det här laget ofta duga med kaffe och lite läckra chokladpraliner.
Hör av er för fler tips om så önskas.
Skräphögen har talat, mjä!

Inga kommentarer: