onsdag 5 september 2012

"Sovmorgon"

Han som numer går i förskoleklass har fått "sovmorgnar" på schemat på måndagar. Fritids är öppet men har bara ordinarie personal var tredje vecka. Tanken är att planeringsmöten skall hållas denna tid.
Igår marknadsfördes detta påfund så här på föräldramötet:

"Jo, det är ju jättebra om barnen får möjlighet att sova lite längre. Då kan ni ju ha söndagmiddag med vin... När andra gjort så här brukar det bli tre barn på fritids på morgonen, så försök ge barnen ledigt!"

Sånt där gör mig ursinnig. Fullständigt! Skapa ett socialt tryck från barnen att vi ska missköta våra jobb ännu mer. Vi kämpar fan livet ur oss hemma för att kombinera 2 karriärer med heltidsjobb (för att vi båda är begåvade och har potential att göra kul saker, och för att vi vill det) med att barnen skall lämnas så sent och hämtas så tidigt som möjligt.

Jag gör så mycket jag kan för att ge barnen det de behöver och samtidigt mig själv det jag vill (utöver att vara mamma). Och skola och fritids skall ha fungerande verksamhet under normal arbetstid dagtid. Men om mitt barn blir ensamt på fritids är inte det ett reellt alternativ.

Jag kan jobba hemifrån. Men jag har veckomöte måndag morgon. Maken kan inte jobba hemifrån alls.

Sovmorgnar är fan för barn som går till skolan själv och inte behöver barnomsorg!!

Och vaddå söndagsmiddag??
Är ni helt flängda i skallen?

Tror det gror ett nytt mail till rektorn i mig. Hon är rektor på dagis också så hon har ju redan mig på sin knäppgökslista efter att jag blev upprörd över deras tvångsmässiga religionsutövning.

8 kommentarer:

Malin sa...

På dom bara, det där är ju helt galet och väldigt odemokratiskt. Om du behöver någon mer som mejlar rektorn så ställer jag upp. Såna här dumheter måste stävjas.

Anonym sa...

Grrrrr sånt där får igång mig! Dessutom finns det en mängd studier som visar att barnen lär sig som mest under morgontimmarna! Jag blir fan galen på det där pusslet vi försöker lägga! Skolans terminer och lov går efter en förlegad bonde kalender! Vi är inte bönder längre!! På sonens skola anses det dessutom "fult" att ha barnen sär på sommarlovet... Istället får barnen vara hos farmor 85 år i stan. Med käpp, som inte klarar av att ens gå ner i vasaparken!!! Bra va?

Helena m. 4 sa...

Det var definitivt det dummaste jag hört - någonsin...
Herrejösses - nog för att du bor i Saltis, men va'faan, Flängt är bara förnamnet, på dem bara, du kan omöjligt vara den enda som reagerar.

Humh, undrar om jag klargjort min ståndpunkt eller om jag är otydlig...
;-)

Anonym sa...

De är lika flängda i skallen på mina barns skola. Den nya rektorn införde samma sak förra året och har mage att fortsätta göra samma sak även i år.
Fritidsverksamheten mellan kl 8-9 skall vara utomhus i ur och skur med begränsad mängd personal. Jättekul en måndag morgon i november med hällregn..... /Monica T

Singelmamman sa...

Starta en namninsamling mot detta. Jag skriver på!

Och skänker åter igen en stor tacksamhetstanke till det faktum att jag har en 18-åring och en 16-åring och att jag inte slagit ihjäl en enda av personalen eller någon av rektorerna på barnens grundskola.
Av ungefär samma skäl.

Ett år skulle de ha stängt! under sportlovet, ingen mer än jag och mina barns far protesterade, sas det, men vi drev igenom att de skulle ha fritis öppet. Och se på fan när vi hämtade barnen första dagen på sportlovet, det var fullt av barn där.

Jag och mitt ex kan båda jobba hemifrån, men hur mycket jobb blir det gjort när småbarn ska vara med?

Sus sa...

Spenaten: "Nog för att du bor i Saltis..."? Vad betyder det?

Vi har aldrig stängt för studiedagar. Förr hade vi inte ens lov. eleverna var i skolan jämt. Så planeringen halkade efter.

Klart personalen ska planera. Men det måste finnas bättre sätt att göra det på.

Och vaddå Söndagsmiddag med vin? Vad är det för ett korkat försvar?

Nä, det där får de äta upp.

Helena m. 4 sa...

Sus - nja, jag och mina kraftigt ironiserande fördomar menade nog att det kanske anses som förväntat att hyra in privat hjälp som stöd hemma i sådana lägen om båda föräldrarna jobbar, annars kanske man tar för givet att det finns någon hemma som inte har kraftigt uppstyrda arbetstider... Jag ironiserade alltså över att det är en av sveriges mest höginkomstagartäta områden som Anna med familj sedan flera år huserar i - det var på inget sätt någon personlig kritik mot min vän sedan över 20 år, snarare lite gnäll riktat mot skolans ev. sätt att tänka och ta saker för givet. Jag till exempel skulle omöjligt i den arbetssituation jag är kunna möta den slags tider.

Sus sa...

Aha...jag fattar.