torsdag 29 december 2011

Jag har en undran...

Jag har ju två (tre) små killar. De leker extremt mycket med bilar. Den yngre av dem har ju fått det inympat av sin storebror medan den äldre av dem inte hade en enda bil från början utan fick börja brumma med andra leksaker först innan det köptes några som helst bilar. Ja, jag klädde honom i rosa och försökte på alla sätt få någon slags genusneutral stil på honom men dem av er som känner honom vet att det gått käpprätt åt helvete.
Nu till min fråga. Vad lekte dessa fordonsfixerade män med före fordon fanns? Och om du försöker säga kottar så vill jag att du förklarar exakt VAD kotten föreställde då, innan bilen fanns?
Tjur? Fågel? Vad?
Det känns ju som om motorbrum ligger i generna på vissa pojkar men det är ju omöjligt.
Å andra sidan känner jag att uppfinningen bilen verkligen inte borde ha varit en surprise för någon. Det är ju som flera generationer pojkar bara väntat på det här.
Frågade barnens morfar och fick svaret cowboy och indianer och stridsvagn. Ja, men om du ursäktar, stridsvagnen räknas i detta sammanhang till bil.
Men jag antar att det nedslående svaret är krig. Och innan dess? Fylla och horeri? (Now we're talking)... Jaga mammut?
Nedslående var ordet...

Under julhelgen var det fem barn hemma hos pappa. Tre pojkar och två flickor. I händelse av noll dockor lekte flickorna med bilarna som nödlösming. I händelse av noll bilar satt pojkarna hellre och karvade i sig själv med osthyvel än att leka med de dockor som fanns till buds. Sorgligt. Men en parentes.

Innan bil, krig och sjörövare. Vad lekte pojkar? Förmodligen inte alls. Vilket ju förklarar rätt mycket av sakernas tillstånd om du frågar mig.

Mer vin.
4 kommentarer:

Fru Venus sa...

Jag tycker verkligen att du ska doktorera i det här ämnet, för hur rätt har inte du!

Singelmamman sa...

Jag har en son och en dotter. Sonen är äldst. Vi hade varken bilar eller dockor när barnen var små. Ingen av mina barn lekte nämnvärt med bilar/dockor när sen möjligheten gavs. Inte ens med den bilbana som inhandlades, eller med barbie. Däremot rollspel. Du vet, mamma, pappa, fast mest hund och katt. Eller karaktärer från någon dålig Disneyfilm, typ Den lilla sjöjungfrun.
Gör som Fru Venus föreslår, doktorera.

Ellen sa...

Dom lekte med det som alltid har funnits; ballen.

Jäkligt klarsynt idag, fru Alm!

Anna sa...

Ellen: jag visste att du skulle säga det.., och du har rätt. Sjukt självklart egentligen!!